Kávovník

Tato rostlina, jak už její název napovídá, je velmi důležitá k výrobě samotné kávy, jako námi velmi oblíbeného nápoje. Je to jednoduché, kávovník produkuje kávová semena. Jedná se o ovoce, které se po dozrání suší, následně praží a poté se mele. Tento plod bychom mohli velikostně přirovnat k naším třešním. Každý plod obsahuje dvě kávová zrnka. 

Rostlina patří do čeledi mořenovitých rostlin. Původně divoce rostoucí strom se pěstuje z velké části na plantážích jím určených, které najdeme v mnoha místech celého světa buď jako strom, nebo dokonce i keř. Určité druhý kávovníku, jak už je tomu zvykem i u ostatních plodin, se mezi sebou různě šlechtí a kříží. Primárně za účelem k dosažení větší odolnosti proti parazitům a škůdcům, kteří kávovník napadají. Například taková cizopasná houba dokáže vyhubit dokonce celé plantáže. Což se mimo jiné stalo na ostrově Cejlon, kde musely být všechny plantáže zcela nahrazeny čajovníky.  

Pravlastí všech kávovníků je Afrika, konkrétně Etiopie. Právě zde najdeme oblast Kaffa, ve které do dnes roste divoce. Konkrétně z této oblasti se káva dostala dále do Arábie, které je dodnes považována její kolébkou. k čemuž ostatně nasvědčuje i název jedné z nejrozšířenější kávy, Arabicy.

V současné době se však káva pěstuje téměř po celé planetě. Všude tam, kde je pro její růst příznivé podnebí a kde jsou vhodné přírodní podmínky. Kávovníky v průběhu svého růstu potřebují dostatek vláhy i slunce, proto se jim nejlépe daří ve vlhkém tropickém pásmu.

coffee