Káva

Obvykle horký nápoj z plodů kávovníku, obsahující mimo jiné i kofein nazýváme kávou.

Slovo jako takové, káva, označuje mimo jiné i prášek, který se k výrobě tohoto nápoje používá. Ten se získává mletím pražených semen kávovníku.

Nápoj je známý svou charakteristickou silnou vůní a černou barvou. Obsahuje alkaloid kofein, který povzbuzuje srdeční činnost a zvyšuje krevní tlak.

Kávu připravujeme jako směs plodů různých druhů kávovníku. Nejčastěji se můžeme setkat s plody robusta a arabica. Méně používané jsou pak excelsa a liberica, ty se na trhu vyskytují jen zřídka. U nás však používáme jen první dvě zmíněné, to je robustu a arabicu.

Arabika představuje přibližně 70% světové produkce a tak je zcela jisté, že se s ní setkal téměř každý z nás. Jedná se totiž o druh kávy s menším obsahem kofeinu a širokým spektrem delikátních chutí a vůní. Pěstuje se převážně ve vyšších nadmořských výškách (900–2800 m n. m.), často na sopečné půdě, nebo také jako lesní forma. Jako například etiopská káva Harar, či Wild Forest. Zrna jsou o poznání větší než u robusty a během pražení jsou velice citlivá na teplotu.

Robusta je o poznání méně náročnější odrůda kávovníku. Její podíl na světové produkci je však asi jen 25%. Může za to její silnější a zemitá chuť. Obsahuje dvakrát více kofeinu než arabika. Jejím největším producentem je bezpochyby Brazílie, poté Vietnam, Kolumbie a Indonésie. Její zrnka jsou menší.

Káva je po ropě nejprodávanější komoditou na světě.

coffee