Základní druhy kávy? Espresso, Lungo, Cortado, či Frappé

coffee
Sponzorovaný odkaz

Pití kávy je pro nás milovníky bezpochyby rituálem, který opakujeme i několikrát za den. Kavárnu lze potkat opravdu na každém rohu a pokud máme štěstí, narazíme na baristu, který nám velmi rád připraví tento lahodný nápoj hned v několika podobách. Na kávu zveme své přátelé, kolegy, či klienty, tak proč si to nevychutnat se vším všudy? Není nic lepšího, než v příjemném prostředí sledovat překapávat kávu po „vietnamsku“, nebo například vacuum pot.

Na jedinečné chuti kávy se nepochybně popisuje její historie i místní kultura. Samozřejmě bychom měli dbát na přípravu kávy z těch nejlepších zrnek vysoké kvality, správného pražení a následně i mletí. Tento příspěvek vás má v první řadě seznámit a představit s těmi nezákladnějšími druhy kávy, kterých je opravdu mnoho, jejich historií a postupu zpracování. Naučíme vás uměním toho nejlepšího baristy, osvětlíme techniku zdobení cappucina, Latte art

 

  • Espresso

Pokud si objednáte espresso, očekávejte malý šálek velice silné kávy. Připravujeme ji ve vysokotlakém kávovaru pod tlakem kolem 9-ti barů a teplotě v rozmezí 80-90 °C. Za těchto podmínek protlačíme 25 až 30 mililitrů vody přes 7 gramů kvalitní kávy. Samotné espresso se pak připravuje maximálně 20 až 30 vteřin.

  • Ristretto

Pokud si Ital objedná kávu, nejčastěji to bude právě ristretto. Jeho příprava je ze zcela stejné dávky, jako tomu je u espressa, liší se pouze doba průtoku, ta je pouze 18 vteřin. Do šálku tak protože asi jen 15 až 20 ml toho nejsilnějšího kávového extraktu.

  • Lungo

Neboli prodloužené espresso. Častokrát si v kavárnách s tímto druhem kávy nevědí rady. Ve většině případů vám přes kávu protlačí více vody a to je samozřejmě špatně. Dochází tak k přepalování kávy, přičemž se uvolňují škodlivé látky s velice nepříjemnou chutí. Správně připravujeme klasické espresso do 30 vteřin a šálek se doplňujeme horkou vodou. V některých kavárnách vám nabídnou espresso a konvičku s vodou, lungo si pak prodloužíte sami podle libosti.

  • Cortaldo

Jistě jste se s tímto pojmem v našich kavárnách a restauracích setkali. Jedná se o španělský název espressa s trochou mléka.

  • Frappé

Studený našlehaný nápoj z kávy. Podáváme jej s ledem, chcete-li s mlékem a cukrem.

coffee